Introducció al raïm Tempranillo

L’origen del nomeni Tempranillo ve de “temprano”; fa referència al fet que el raïm arriba a maduresa diverses setmanes abans que moltes altres varietats de raïm tinta del territori Espanyol. Aquesta considerada per molts com el raïm noble d’Espanya.

Tempranillo

Tempranillo - Foto de Wolfgang Lendl

Orígens

Durant molts anys s’ha cregut que el raïm Tempranillo estava emparentada amb el raïm Pinot Noir de França. Però estudis recents del codi genètic de la Tempranillo han pogut demonstrar que la Tempranillo és un raïm sense relació cap amb la Pinot Noir.

On es conrea?

La Tempranillo és el raïm regna a Espanya; es troba en gairebé la totalitat del territori nacional, sota diferents noms menjo “Ull de Llebre” a Catalunya o Tinto del País.

Les dues regions espanyoles més importants que utilitzen el raïm Tempranillo són La Rioja, en el centre del nord d’Espanya, i Ribera del Duero, situada un poc més al sud-oest. Tempranillo és el raïm principal d’una barreja típica de la Rioja i compon el 90-100% dels vins Ribera del Duero. Quantitats importants es conreen també en les regions del Penedés, Navarra i Valdepeñas. A més, es pot trobar en pràcticament totes les denominacions d’origen espanyoles, com: Almansa, Calataiud (4%), Camp de Borja (11%), Cariñena (15%), Cigales, Conca de Barberá, Costers del Segre, Jumella, La Manxa, Méntrida, Navarra (15%), Penedés, La Rioja, Ribera del Duero, Somontano, Valdepeñas (13%) i Vinos de Madrid (5%).

AL principi del segle 20 (1905), Frederick Bioletti va dur el raïm Tempranillo a Califòrnia (Estats Units) on la seva adopció pels viticultors locals va ser dificultada per les característiques del raïm, que no es desenvolupa bé sota condicions de climes calents i secs. Més tard, durant els anys 1980, la producció de Tempranillo es desenvolupo a causa de la seva implantació en terrenys més adequats, en territoris muntanyencs.

El raïm Tempranillo està ara per ara gaudint d’un cridat renaixement en l’elaboració de vins a nivell mundial. Com a conseqüència d’aquesta “democratització” del raïm, avui podem trobar vins fets a força de Tempranillo en zones tan distants com Austràlia, Argentina, Xile, Perú, Uruguai, Mèxic, els Estats Units i Sud-àfrica.

Aromes

Encara que el tipus de raïm porta certs aspectes aromáticos, és important recordar que els aromos d’un vi solen ser el resultat de la interacció entre el raïm, les condicions atmosfèriques, el terreny i el treball dels conreadors. Els vins fets a força de Tempranillo solen tenir aromes de bayas, prunera, tabac, vainilla, cuir i herba. També es poden notar zarzamoras i regaliz.

Colors

Els vins fets a partir del raïm Tempranillo solen tenir colors vermell intens, de tipus vermell robí. Segons el tipus de criança, el color pot variar.

Sinònims

Aldepenas, Aragones, Aragonés (Portugal), Aragonez Dóna Ferra, Aragonés de Elva, Arganda, Arinto Tinto, Cencibel (Castella, La Manxa, Madrid, Aragon, Extremadura, Murcia), Cencivera, Chinchillana (Extremadura), Chinchillano, Chinchillano, Cupani, Escobera (Extremadura y Sudamérica), Garnacho Foño (Sudamérica), Garnacha de Logronyo, Jacibiera (Castella, La Manxa, Sudamérica), Jacivera, Juan Garcia, Negra de Mesa, Ull de Llebre, Olho de Lebre, Sensibel, Tempranilla, Tempranillo de la Rioja, Tempranillo de Perralta, Tempranillo de Rioja, Tempranillo de Rioza, Tinta Aragonès, Tinta de Santiago, Tinta de Toro, Tinta Do Inacio, Tinta Monteira, Tinta Monteiro, Tinta Roriz (Portugal), Tinta Roriz de Penajola, Tinta Santiago, Tinto Aragó, Tinto Aragonés, Tinto de la Ribera, Tinto de Madrid (Toledo, Cantàbria, Salamanca, Soria, Valladolid, Madrid), Tinto del País (Castella, León, Rioja), Tinto de Rioja, Tinto de Toro (Zamora), Tinto del Toro, Tinto Fi (Castella, León, Madrid, València, Extremadura, Rioja), Tinto Madrid, Tinto Pais, Tinto Ribiera, Tinto Riojano, Ull de Llebre (Catalunya), Valdepeñas (Califòrnia), Verdiell (Catalunya), Vinya d’Aranda (Burgos), Tinta Santiago (Sudamérica), Tinta Montereiro (Sudamérica).

Vins a força de Tempranillo a Descobrir