Introducció

El raïm de la varietat Airén es caracteritza pel seu ús en l’elaboració de vins lleugers. Aquest raïm blanc. Encara que no sigui molt coneguda fora d’Espanya, és sens dubte la varietat amb la superfície de cultiu més important de tota Espanya, amb un 32% de la superfície total de vinyers.

El 30% de la seva producció està dedicada a l’elaboració del brandy.

És una varietat molt fructífera i amb una excel·lent capacitat d’adaptació a climes extremadament secs i calorosos. A més, aquest raïm presenta característiques molt bones en conte a la seva resistència a les sequeres i a les malalties.

Històricament, els vins fets a partir de la Airén mai van obtenir grans èxits. Però la qualitat d’aquests vins era a causa de una dolenta elaboració durant la qual no s’intentava treure-li el millor que podria oferir. Amb les noves generacions de enólogos i viticultores, podem ara veure a vins fets amb la Airén que complauen més uneixo a través d’Espanya i Europa.

Orígens

El raïm Airén té els seus orígens en les terres de Valdepeñas i de La Manxa. És el tipus de raïm blanc més pròpia de la Meseta Sud (Castella-la Manxa).

On es conrea?

Almansa, Bullas, Jumella, Manchuela, València, Vins de Madrid, Iecla i Castella-la Manxa.

Aromes

La varietat de raïm Airén permet la producció d’uns vins bastant aromáticos i frutados, amb una acidesa moderada. Té grans qualitats per a la creació de vins joves i tradicionals.

Colors

Els vins elaborats a partir del raïm Airén presenten colors molt pàl·lids amb bona claredat.

Sinònims

El raïm Airén es coneix també sota els noms de Lairén, Manchega, Valdepeñera, Forcallat (València) i Forcayat.

Vins fets amb el raïm Airén