Introducció

El raïm Bobal és un raïm negre que es coneix per la seva aptitud a créixer en terrenys de certa altitud i que ofereix uns dels vins rosats més fins. Encara que presenti tant a Itàlia i al sud de França, la Boval és un raïm típicament espanyola. A causa del alt preu del raïm Tempranillo, molts cellers la cultiven, fent-ne la tercera raïm negre (per superfície) d’Espanya. Sovint amb molt bona acidesa pot servir per fer barreges amb altres raïms. És una varietat de raïm molt adequada per produir vins rosats molt fins, afruitats i frescos. Com altres raïms espanyoles, la Boval ha passat per una transició, des de grans produccions de poca qualitat a produccions originals, amb molta personalitat. Sens dubte un raïm per descobrir.

Raïm Boval

Orígens

Els orígens del raïm Boval són sens dubte el sud-est de la península ibèrica, en les regions de València, Conca i Albacete. És una varietat autòctona de la Manchuela i comarca de Requena-Utiel, on es conrea especialment. El nom de Bobal sembla procedir del llatí Bovalar, en referència a la forma que recorda el cap d’un toro.

On es conrea?

El raïm Bobal es conrea principalment al sud d’Espanya, més precisament en les regions de València, Conca i Albacete. La denominació d’origen més representativa de la producció de vins de qualitat a partir del raïm Boval és la d’Utiel-Requena.

Aromes

Els vins negres produïts amb Boval presenten un caràcter tànnic, amb aromes a espècies i fruites vermelles, en particular la cirera. Solen tenir poc alcohol i una acidesa elevada. A causa del seu caràcter singular i difícil, ja que no sempre es comporta de la mateixa manera, els millors vins seran el fruit d’un treball molt precís al nivell de la verema i següent envelliment en bótes de roure. Els vins rosats de Boval solen presentar aromes molt frescos i afruitats.

Colors

La Boval produeix un vi negre ric en color cirera negra amb tocs de granat de color porpra.
Els vins rosats de Boval solen presentar colors brillants recordant els de la rosa i el gerd.

Sinònims

A Espanya, la Boval es coneix també sota els noms de Garnatxa del país, Beni Carlo, Requena, Requeni, i Provechón. A França, es diu “Carignan Espagnol”.

Temperatura de servei

Els rosats procedents de raïm Bobal es serviran a una temperatura de 9 – 10 º C.
Els negres, per la seva banda, es serviran a una temperatura de 16-18 º C

Vins fets amb el raïm Boval