Introducció

El Viognier és un raïm blanc que ve de Côtes du Rhône (França), i més concretament el nord de Côtes du Rhône. El viognier dóna un vi blanc d’una qualitat excepcional, rica, cremosa, molt aromática, amb notes florals (violeta) i fruites (mànec, albercoc) molt desenvolupades. En el seu apogeu, allibera almizcle, pa de especias i tabac. Susceptible a l’oxidació, és un vi per a beure jove.

Orígens

Una anàlisi de la seva ADN, realitzat en 2004 per investigadors a Califòrnia ha demostrat el seu origen alpí. També és un cosí de la famosa varietat de raïm vermell italiana, Nebbiolo.

On es conrea?

Per poc, aquest raïm blanc tan benvolguda, podria haver desaparegut; però ara està entre les varietats més plantades en tot el món.La Filoxera en el segle XIX i el context polític de principis del XX havien limitat les superfícies de cultiu a grandàries inferiors a 10 hectàrees (aproximadament la grandària mitja de la vinya a través de França) en 1965. Però les grans qualitats d’aquest raïm i el compromís de la denominació d’origen de l’ara famosa Condrieu li van permetre arribar a el seu estatut de gairebé noblesa en els últims 20 anys. En 2000 va representar a tots – iguals – prop de 2500 hectàrees en tot el sud de França. El Viognier s’utilitza també a Itàlia, Espanya, Grècia, Suïssa o Àustria. Però és fora d’Europa que té més èxit. Aquesta és una de les grans varietats de blanc americà, principalment a Califòrnia, on es transforma en vi per separat o al costat del Chardonnay, Chenin Blanc o Colombard.
També és molt popular a Austràlia, on suposa el 70% de la superfície plantada amb blanc i produïx vins més barats.
En Espanya, i segons l’Ordre Ministerial 1819/2007, aquesta varietat francesa està autoritzada en les comunitats autònomes d’Andalusia, Balears, Castella-la Manxa i Regió de Múrcia per a elaborar vi.

Aromes

Els vins elaborats a partir del raïm Viognier estan molt fins, elegants, audaços, cremosos i molt aromáticos. Elaborat de forma tradicional (en absència d’aire) desenvolupen fortes notes aromáticas florals i afrutados (flors blanques, fruites exòtiques, albercoc, préssec …). Vinificados i criats en barriques seran més audaces i desenvolupessin notes de fruits secs, pa, especias, tabac i almizcle. Colors En un vi monovarietal (on la viognier representa el 100%) podem apreciar el seu color molt particular, colors groc daurat, com a palla seca.

Temperatura de servei

La temperatura ideal de servei d’un vi blanc de Viognier serà entre els 8º i 10º.

Vins fets amb el raïm Viognier