Introducció al vi rosat

El vi rosat és sense lloc a dubte el primer vi de la Història. Tenim algunes representacions, en forma de pintures, de les collites de raïms en l’Egipte Antic. L’estudi d’aquestes representacions més antigues mostra els vins solament podien tenir un color molt clar (rosat) degut al fet que es pressionava amb els peus, i que el enòloga recollia el suc per a posar-lo immediatament a fermentar. Sense fermentació, era impossible obtenir un color vermell. Així, moltes representacions antigues (gerros, mosaics, relleus,…) mostren clarament la pràctica comuna de la vinificació en rosat, ja sigui a Egipte, Grècia o Roma.
Una definició simple d’un vi rosat pot ser: Vi elaborat a partir de raïm tintes, segons els mètodes de vinificació d’un vi blanc.
El vi rosat presenta característiques molt interessants; sol ser fresc, amb notes aromàtics molt fruiteres i pot ser el company ideal de molts menjars entre amics o en família. La seva frescor i aromes lleugeres seran molt benvolguts a l’estiu.
Pot ser que hagi estat l’ànec lleig dels vins, però amb la modernització dels mètodes de vinificació i el desenvolupament del mercat global, avui dia es poden gaudir des de vins rosats molt dolços (solen ser del Nou Món) o altres bastants secs i més fins elaborats el França, Espanya o Itàlia. Els millors rosats solen ser de França (Vall de Loire i Provence) i d’Espanya (Navarra, Madrid, Catalunya).
El rosat, NO és una barreja de vi negre amb vi rosat a l’excepció d’alguns vins de Champagne, on la barreja està autoritzada.

Com es fa el vi rosat? – 3 mètodes per a fer vi rosat

El sagnat o sagnat de llàgrima

Primer se separen els raïms del raspón i es rebreguen els raïms que aniran a un tanc per a una maceració curta, entre 8 i 24 hores. Durant aquest temps, les pells dels raïms (hollejos) pugen a la superfície del most. Transcorregut aquest lapse de temps, el dipòsit se sagna “”, operació que consisteix a obrir l’aixeta de la part inferior del tanc i permetre que flueixi per gravetat el most rosat. Després, el most se sotmet a un procés d’eliminació de les matèries solgudes en suspensió (desfangado) i, una vegada net, es fermenta a temperatura controlada de 17 a 20 ºC. S’evités una fermentació maloláctica. Per tant, a l’acabar la fermentació alcohòlica, la hi afegeix sulfat al vi per a clarificar i estabilitzar-lo.
Com el most està en contacte amb la pell dels raïms durant molt poques hores, el vi rosat que s’obté mitjançant aquest mètode té un color molt pàl•lid. Els vins rosats que s’assoleixen després del procés de sagnat solen tenir bon cos, amb notes fruiteres i molt frescos.

En Espanya, els vins rosats de qualitat i renom solen elaborés amb aquest mètode; molts d’ells duguessin en el seu nom la paraula “Lagrima”. Notar que els productors més elitistes de Champagne rosat solen utilitzar el mètode de Sagnat en comptes de la barreja.

El premsat directe

El premsat directe és el mètode utilitzat per a l’elaboració dels vins blancs.
Consisteix a premsar els raïms tintes fins que el suc obtingut tingui el color desitjat. Una vegada obtingut aquest color, es para el premsat. Només el most premsat és utilitzat per a elaborar el vi rosat.

La maceració curta

Tècnica més habitual per a crear els vins rosats. La pell dels raïms es deixa en contacte amb el most fins que el enòloga estigui satisfet amb el seu color. Se separen el most de les pells i així seguir amb la fermentació en altre tanc.

Quins raïms usen per a fer vi rosat?

Els vins rosats s’elaboren a partir de raïm tinta: La garnacha és una dels raïms més utilitzats per a fer vins rosats però podrem beure vins rosats elaborats a partir raïms com la cabernet franc, el merlot, la syrah ,el pineau d’Aunis, el pinot noir, el gamay, el carignan, el cinsaut, el tibouren, el murviedro.
Existeix un raïm de pell i carn rosada, la Poulsard , però és una excepció. Es fan vins rosats amb aquesta varietat en el Jura(França).

A quina temperatura s’aprecien millor els vins rosats?

Segons la denominació i les condicions de degustació (exterior o interior, estiu o hivern), els vins rosats s’ha de degustar entre els 8ºC i 12ºC.

Com conclusió d’aquest post sobre els vins rosats i la seva característiques, podrem recordar que en Provence (Sud de França), on es produïxen molts rosats, tenen una dita per als vins rosats: “Un petit rosé va avec tout” – un rosadito va bé amb tot.