Introducció al raïm Albariño

Si existeix una varietat de raïm Gallec per excel·lència, aquesta haver de ser la Albariña. Aquest raïm blanc té molts seguidors en el món, ja que les seves aromes florals i el seu sabor a préssec amb algunes notes especiadas l’han convertit en una veritable exquisitez per a tots els apassionats de vins blancs.

Orígens

Segons les informacions de Wikipedia sobri el Albariño:

“Existeixen teories que indiquen que els monjos de Cluny van dur el raïm al monestir de Armenteira (en la comarca pontevedresa de ‘O Salnés’) en el segle XII, que des d’allí el seu cultiu es va estendre a la resta de Galícia i nord de Portugal. El ric Umia està considerat com el pare del Albariño doncs en les seves riberes es conrea la vinya i es produïx aquest vi des de l’Edat Mitjana. Actualment aquesta teoria es considera una mera llegenda, i que el albariño és una varietat autòctona pròpia de Galícia.” (http://és.wikipedia.org/wiki/Albariño)

On es conrea el Alabriño?

Els millors vins creats a partir de Albariño es troben a Galícia, en la Denominació d’Origen Rias Baixas, creada en 1988. Les comarques de Comtat, Rosal i Salnès són les quals presenten la major concentració d’aquesta luxosa i aromática raïm blanc. En Galícia, es conrea igualment en les Denominacions d’Origen de “Ribeiro”, “Ribeira Sacra”. Així mateix, des de 2007 també es ven vi albariño protegit per l’esment Va venir de la Terra de Barbanza i Iria,que està compost per la majoria dels ajuntaments ribereños de la Ria de Arosa. També es pot trobar productors de Albariño a Portugal. En Portugal, els vins fets a partir de Albariño es diuen vinho verd. A part de Galícia i Portugal, es poden trobar vinya de Albariño a Cantàbria, Castella i Leon, i Catalunya. La seva implantació en Estats Units és molt recent ja que va començar en 1996 a Califòrnia en les regions de Santa Ynez Valley i Clarksburg.

Aromes

Els vins varietales de Albariño es reconeixen per la seva frescor, la seva lleugera acidesa i les seves generoses aromes fruiteres.

El Albariño es pot descriure com una versió Ibèrica de la raïms Viognier, Gewurztraminer, o Petit Manseng; totes tenen aromes d’albercoc i préssec en comú.

Les aromes del Albariño són extraordinàriament aromáticos, amb equilibri quant a l’acidesa i un fantàstic paladar. Es poden apreciar intenses notes florals, d’herbes fines i fruiteres com poma, préssec i plàtan.

El grau d’alcohòlic no sol ser molt alt, variant entre els 10º i 11,5º.

Colors

Els vins creats a partir de Albariño es reconeixen pel seu color groc verdós, amb reflexos daurats i pajizos.

Sinònims

Alvarinho (Portugal), Cainho Branco (Portugal), Albarin Blanc (Espanya).

Vins fets amb Albariño, a compartir.